Związek Syndykalistów Polski

sekcja Wrocław

Oświadczenie ZSP Wrocław skierowane do Agencji Rozwoju Przemysłu

Związek Syndykalistów Polski sekcja Wrocław protestuje przeciwko sytuacji w fabryce HI Logistics, należącej do grupy LG Electronics. Doszło tam 15 listopada do wypadku, w którym zginął pracownik przygnieciony wózkiem widłowym. Nie miał uprawnień do jego prowadzenia, ani nie został odpowiednio przeszkolony przez pracodawcę. Zakres jego obowiązków nie wymagał także obsługi wózka widłowego. To już kolejna ofiara śmiertelna w LG, w 2007 roku zginął w fabryce robotnik przygnieciony prasą.

Jako organizacja broniąca praw pracowniczych uważamy, że ARP jako instytucja odpowiedzialna za podstrefę kobierzycką (część Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej), w której znajduje się LG, powinna zainteresować się bliżej tym, co się dzieje w fabrykach tam umiejscowionych i wymusić przestrzeganie praw pracowniczych w tych zakładach. Ludzie pracujący w podstrefie są notorycznie pozbawiani praw pracowniczych, a nawet prawa do strajku, co pokazał niedawny lokaut w zakładzie Chung Hong.

Nie zgadzamy się na to, aby ARP nadal umywała ręce od tego, co się tam dzieje.

Związek Syndykalistów Polski sekcja Wrocław

e-mail: dolnyslask@zsp.net.pl
tel. 883-256-221

Przeczytaj także w temacie:

Zaproszenie na pikietę ws. śmierci pracownika LG pod ARP
Pikieta w sprawie śmierci pracownika LG